Enter the formula for the antenna calculation

Own 5/8 Wave Vertical Antenna

5/8 valna antena sastoji se od okomitog radijatora koji se napaja u podnožju antene. Između antene i napojne linije mora se dodati neka vrsta odgovarajućeg uređaja ako je želite napajati koaksijalnim kablom. Dodavanje zavojnice u seriju s antenom na bazi jedna je od takvih metoda usklađivanja.

Pa zašto bi itko koristio 5/8 valnu antenu ako mora proći kroz sav taj dodatni posao? Na kraju krajeva, uzemljena antena pruža bolje podudaranje. Postoji par odgovora. Prvi je DOBITAK. Računalo pokazuje da antena (postavljena 1 stopu iznad tla) ima pojačanje od oko 1,5 dBd veće od pojačanja dipola (također postavljenog 1 stopu iznad tla).

Drugi razlog zašto biste mogli htjeti koristiti vertikalu vala 5/8 je postizanje nižeg kuta zračenja. Vršni kut zračenja poluvalne antene je 20 stupnjeva. Vidjet ćete da je kut zračenja 5/8 valne antene samo 16 stupnjeva, što je čini još boljom dx antenom.

Možda ste primijetili da se ovdje razvija obrazac. Četvrtvalna zemaljska antena ima dijagram zračenja koji proizvodi maksimalno pojačanje na oko 25 stupnjeva, a poluvalna antena spušta taj kut na 20 stupnjeva, a 5/8 valna antena dalje spušta taj kut na 16 stupnjeva. Dakle, zašto jednostavno ne produžiti antenu na jedan puni val? Pa, bilo bi lijepo da radi, ali nažalost valni uzorak počinje stvarati vrlo visoke kutove zračenja iznad 5/8 vala. Dakle, u ovoj smo točki postigli maksimalni dobitak, a daljnje proširenje antene samo smanjuje pojačanje tamo gdje želimo (niski kutovi). Naravno, ako ste zainteresirani za vrlo kratko preskakanje, produljenje antene će proizvesti lijepe dobitke preko dipola.

Sve duljine antena ovise o raznim čimbenicima. Neki od tih čimbenika su: visina iznad zemlje, promjer žice, obližnje strukture, učinci drugih antena u tom području, pa čak i vodljivost tla.

Ova stranica vam omogućuje izračunavanje duljine za 5/8 valnu antenu. Koristi standardnu formulu, 585/f (178,308/f za metriku) MHz za izračun duljine elemenata. Ako ste prije eksperimentirali s 5/8 valnim antenama i znate bolju formulu za svoj QTH, slobodno promijenite formulu kako vam odgovara. Ova formula je za žičanu antenu. Naravno, ako svoju antenu konstruirate od cijevi, ukupna duljina antene bit će kraća, na primjer, otkrio sam da se čini da 21,5 stopa daje maksimalni dobitak za frekvenciju od 28,5 MHz kada se koristi 1″ cijev. I 22,5 čini se da je stopa najbolja duljina za žicu na istoj frekvenciji. Budući da formula izračunava da je antena oko 2 stope kraća, svakako eksperimentirajte i možda dodajte malo svojoj konačnoj duljini.

—text preuzet sa https://www.qsl.net/w4sat/